Givrins huis - Alice ter Meulen

 
Je doet in zo’n bouwproces enorm veel waardevolle kennis en wijsheid op. Daar ben ik echt trots op. En op het huis zelf natuurlijk.
— Alice ter Meulen

De droom van velen: je eigen huis bouwen. Voor Alice werd het werkelijkheid. Ze greep haar kans en bouwde het Givrin-huis: een prachtige villa in de Zwitserse bergen - met minimale ecologische footprint. 

Een wetenschapper in de bouw

Enkele jaren geleden kreeg Alice ter Meulen de gelegenheid om haar eigen huis in Zwitserland te bouwen: het Givrins huis. Een droom werd werkelijkheid. Hoewel Alice al een indrukwekkende carrière in de wetenschap had opgebouwd, had ze altijd een wens voor een constructief, fysiek project. Als Maitre d’Oeuvre heeft ze de bouw volledig begeleid. Een aardige opgave, die ze bovendien deed naast haar aanstelling als professor aan de Universiteit van Genève!

Wij waren benieuwd naar haar ervaringen. 


Van log-cabin tot ecologische villa

Al van kind af aan had Alice de droom om iets constructiefs te doen. "Ik was geïntrigeerd door de Amerikaanse log-cabins: zelfgebouwde, kleine woningen, midden in het bos. Een soort hol dat helemaal in de omgeving opgaat. Ik had nooit gedacht zoiets ook zelf te realiseren, maar toen ik een paar jaar geleden Nederland achter me liet en naar Zwitserland vertrok, kon ik beter mijn eigen tijd indelen. Op een tentoonstelling kwam ik in contact met architecten die ecologische projecten ontwikkelden. Bovendien kwam ik er toen achter dat de Zwitserse overheid een heel programma heeft voor de certificering van ecologische gebouwen."


Alles in het huis is ruim, met clean design en strakke detaillering. Tot in de badkamer aan toe (foto: Caractere Immobilière).


Jong talent een kans geven

Alice trad in dit project op als 'Maitre d’Ouvre'. Alice: "Dit gaat echt veel verder dan de rol van alleen opdrachtgever. Je sluit alle contracten met de aannemers, bewaakt de begroting en stuurt de architect aan. Het was een intensief proces, met veel uitzoekwerk en natuurlijk ook moeilijke momenten. Maar ik ben heel blij dat ik zo actief betrokken was. Ik heb bewust een jonge architect, Bertrand Counson, aangenomen, die assistant was aan de EPFL van Botta. Dit was het eerste huis dat hij zelfstandig bouwde: hij kreeg echt de kans om te laten zien wat hij wilde doen. Achteraf was dat misschien niet zo verstandig: zowel hij als ik hadden natuurlijk weinig ervaring. Maar het is goed gekomen en ook hij is erg tevreden met het resultaat."


Tuin met kunstwerk (foto: Caractere Immobilière)

Tuin met kunstwerk (foto: Caractere Immobilière)

Energie-bewust bouwen

Alice: "Er zijn drie niveaus van ecologisch bouwen: Minenergie, ‘P’ voor passief en ECO. Dit was in 2009 het eerste privaat gebouwde huis in het kanton Vaux dat alle drie de niveaus heeft behaald. Er is bijvoorbeeld een warmtepomp met zonnepanelen en een 80 meter diepe dubbele sonde naast het huis in de grond, waar de warmte wordt opgeslagen. De PV-cellen op het dak leveren de overtollige elektriciteit terug aan het netwerk. Al het hout en veel materialen zijn zo lokaal mogelijk gevonden, en er is hergebruikt beton toegepast. Er is ook een enorme put voor regenwater, dat de wc's gebruiken en de twee kranen voor de besproeiing van de ecologische tuin."

Dat het huis deze drie certificeringen heeft gekregen is natuurlijk heel mooi. Alice: "En een bijkomend voordeel is dat de energiekosten heel laag zijn. Maar het belangrijkste is dat het gewoon heel prettig woont. Het binnenklimaat is stabiel en natuurlijk. Zo woon je op een spectaculaire plek, aan de voet van de Jura, 620m boven zeespiegel, met uitkijk op de Mont Blanc en het meer van Genève. Grote ramen, de natuur is echt naar binnen gehaald."

Achterkant van het huis, met zoutwaterzwembad (foto: Caractere Immobilière)

Achterkant van het huis, met zoutwaterzwembad (foto: Caractere Immobilière)

Het overzicht behouden

De rol van Maître d'Oeuvre bleek intensief. Alice: "Uiteindelijk was het overzicht houden over alle contracten met de aannemers en onderaannemers een enorme opgave. Ik was erg betrokken bij de bouw en ben iedere week gaan kijken. Zelfs al hadden we de aannemers zorgvuldig uitgezocht, er gebeurt toch altijd iets onverwachts. Aannemers kunnen failliet gaan, ziek worden of ze doen eenvoudigweg hun werk niet goed. Ik heb alles meegemaakt."


 

'Maîtresse' d'Oeuvre: een vrouw aan het roer

Alice geeft aan dat ze heeft gemerkt dat het voor de meeste mannen in de bouw nog altijd ongebruikelijk is om met een vrouw te werken. Alice: "Laat staan met een vrouw die het voor het zeggen heeft. Sommigen gaven me de indruk dat ze daar moeite mee hadden. Er werden ook wel woordspelingen gemaakt , zoals de ‘Maîtresse d’Oeuvre’, waarmee iets heel anders bedoeld wordt  En of je niet in natura zou kunnen betalen?"


"Het was voor mijzelf soms ook zoeken. Omdat ik dit natuurlijk voor het eerst deed, en ook niet altijd wist wat mijn rol precies inhield. Ook daardoor konden ook spanningen ontstaan. Gelukkig heb ik met de meeste mannen die ik inhuurde een goede verstandhouding weten op te bouwen. En iedereen bewonderde achteraf hoe ik mijn rol heb weten in te vullen."


De grote pui beneden en de ramen op de verdieping over de gehele breedte van het pand geven een parchtig uitzicht over de omliggende bergen (foto: Caractere Immobilière).


Kennis, wijsheid en een blijvend resultaat

Alice denkt niet dat ze snel weer een huis zelf zal bouwen. Alice: "Ik heb er wel enorm veel van geleerd. Ik woon nu weer in een nieuwbouwhuis in London. Door Zwitserland wist ik precies waar ik op moest letten bij de oplevering, en wat je van tevoren goed moet vastleggen. Je doet in zo’n bouwproces enorm veel waardevolle kennis en wijsheid op. Daar ben ik echt trots op. En op het huis zelf natuurlijk."


Met de verhuizing naar London staat het Givrin-huis momenteel te koop. Geïnteresseerd? Kijk hier voor meer informatie.